5 manieren voor tandartsen en mondhygiënisten om rugklachten te verminderen

Heb jij na of tijdens een werkdag vaak last van rugklachten? De oorzaken zijn vaak statische werkzaamheden en langdurig zitten. Het werk van een tandarts of mondhygiëniste vindt plaats binnen een klein werkgebied en vergt veel langdurige spierinspanning. In deze blog delen wij vijf manieren om gezond en met plezier je werk te doen zonder rugklachten. Lees hier meer!

1. Actief en rechtop zitten vermindert rugpijn voor tandartsen

Rechtop zitten is belangrijk. Het bekken kantelt dan namelijk wat naar voren waardoor je ruggengraat in een S-houding komt te staan. Zo wordt je rug optimaal belast en is de druk op je tussenwervelschijven gelijkmatig. Wanneer je gaat zitten met de voeten stevig en op heupbreedte op de grond geplaatst en je borstkas vooruit steekt, neem je een goede houding aan. Stel vervolgens de behandelstoel in op de juiste hoogte. Het is verder raadzaam om een ontspannen houding aan te nemen.

2. Probeer zoveel mogelijk dynamisch te werken als mondhygiëniste

Als tandarts en mondhygiëniste werk je zeer precies, op een klein oppervlak en vaak erg geconcentreerd. Door deze langdurige focus en het secuur werken ligt een gebrek aan afwisseling en een gespannen houding op de loer. Door je zithouding af te wisselen en voortdurend te blijven bewegen, voorkom je dat je verkrampt en lichamelijke problemen krijgt. Probeer naast zoveel mogelijk beweging ook een ontspannen houding aan te nemen tijdens het werken. Wissel om die reden tussen verschillende zitoplossingen zoals een zadelkruk en een taboeret of bureaustoel.

3. Sta eens wat vaker op

Om rugpijn te verminderen als tandarts is het dus verstandig om vaker te bewegen. En die bewegingsmomenten vind je overal. Haal bijvoorbeeld je patiënten op uit de wachtruimte, blijf staan tijdens (het begin van) een gesprek of ga een stukje wandelen tijdens de lunchpauze.

4. Blijf fit om rugklachten te voorkomen

Ook na werktijd doe je er goed aan om te bewegen. Door regelmatig te sporten blijf je fit. Je werkt aan je conditie én aan de juiste lichamelijke houding. Train je rug en benen zo dat ze je houding versterken. Wanneer je teveel sport kan je je lichaam uitputten, wat je houding uiteraard weer kan verslechteren. Sporten met mate ervoor dat je meer energie krijgt en zo is het waarschijnlijker dat je gedurende de dag de juiste houding aanhoudt.

5. Ergonomische werkplaats voor tandartsen

Een ergonomische werkplaats is ontzettend belangrijk voor tandartsen en mondhygiënisten. Hierbij gaat het voornamelijk om de combinatie van de optimale werkhouding én werkplek. Omdat deze werkplek afgewisseld wordt van computerwerk naar de plek waar gewerkt wordt met patiënten, verschilt het wat de meest optimale houding is.

Zorg daarom dat het bureau waar je computerwerk doet omhoog kan, zodat je eventueel staand kunt werken. Verder dient de stoel waar je op zit op jouw lichaam afgestemd te staan.

 

Zadelkruk als optimale zitoplossing

Voor het werk met patiënten is een zadelkruk een goede zitoplossing voor tandartsen en mondhygiënisten. Een zadelkruk laat zich goed lenen binnen deze branche, mits je hem goed afstelt. Een zadelkruk die op jou is afgesteld zorgt er namelijk voor dat je ruggengraat in de gewenste S-vorm komt te staan.

 

Benieuwd naar de zitoplossing die bij jou past? Bij Score vind je een breed scala aan zitoplossingen als bureaustoelen en zadelkrukken. Voorkom of verminder rugpijn met de optimale zitoplossing voor jou en creëer een ergonomische werkplek. Bekijk ons aanbod op de website of neem vrijblijvend contact met ons op.