Een goede werkstoel of stahulp is essentieel

Steeds meer mensen doen zittend of wisselend zittend en staand werk. Met name op kantoor en in de industrie zijn veel werknemers een groot deel van de dag aan hun stoel gebonden. Op het eerste gezicht lijkt dit soort werk weinig belastend voor ons lichaam. Dus zien we het ook niet snel als een oorzaak van ziekteverzuim. Toch is dat helaas wel vaak het geval.

Een kleine afwijking van de juiste zithouding kan op den duur leiden tot irritaties, vermoeidheid en een verminderde concentratie. Na verloop van tijd komen de eerste gezondheidsklachten, als pijn in de nek, rug, schouders en bovenbenen. Met als mogelijk gevolg, langdurig ziekteverzuim en alle kosten van dien. Dergelijke klachten treden overigens niet alleen op bij zittend werk. Ze kunnen ook voorkomen als mensen langdurig in dezelfde houding staan of veelvuldig dezelfde beweging maken.

Om gezondheidsklachten te voorkomen en het ziekteverzuim te verlagen is een goede werkstoel of stahulp, afgestemd op de gebruiker en de werkzaamheden essentieel. Deze zal bovendien het werkplezier en daarmee de productiviteit verhogen. Een goede werkstoel of stahulp is een investering die zich snel uitbetaalt.

En mijn oude stoel dan?
Het is opmerkelijk hoeveel mensen nog steeds hele dagen werken op oude afgeschreven stoelen. Dat komt natuurlijk, omdat de relatie tussen gezondheidsklachten en tekortkomingen van de werkstoel niet altijd even makkelijk is te zien. Toch bestaat die relatie wel degelijk. Ook de juiste zithouding en het correct instellen van de stoel is van groot belang.